wilderness

14.3.16


Ubolené nohy sa im zabárali do čoraz hlbšieho snehu. Každý krok sa zdal byť ťažší. V tme sa im orientovalo ťažko, nasledovali len jeden nejasný svetlý bod.
Nevedeli presne, ako dlho ešte budú musieť putovať. Videli svoj cieľ, no netušili, ako sa k nemu dostať, alebo kedy to bude. Vo vzduchu na tmavej oblohe začali poletovať malé snehové vločky. Vietor im vial do tvárí. Od chladu mali skrehnuté prsty.
Onedlho prišli k mostu. Nebol osvetlený, no bolo vidieť, že je poriadne starý. Opatrne naň vstúpili. Vedeli, že toto je ich jediná cesta. Vrátiť sa bolo riskantné a nemali na to čas.
Zhrdzavené železá hlasno zavŕzgali. Pomaly a so strachom sa dostávali nad stred širokej zamrznutej rieky. Mali už polovicu skoro za sebou, keď sa most začal nebezpečne kývať a vydávať škrekľavý zvuk. Krok za krokom sa približovali k jeho koncu. Avšak stále neboli v bezpečí.
Po tmavej zarastenej pustatine sa pokračovať nedalo. Preto sa rozhodli, že pokračovať budú okolo rieky. Pomaly prešľapovali z nohy na nohu. Tiché okolie prerušoval iba nevýrazný zvuk zavýjajucého vetra a praskanie ľadu. Zistili, že to, po čom kráčajú, už ani zďaleka nie je zem, ale zamrznutá voda.
Po dlhých strastiplných chvíľach sa dostali do svojho cieľa. Vedeli, že toto je len dočasné riešenie, no nemali na výber. S pocitom úľavy však prišlo aj zdesenie. Nepriateľ, pred ktorým utekali, stál práve pred nimi.

Vysvetlivky:

Takýto príbeh som nepísala už dávno. Mám pocit, že pri tom dosť trpí umelecká stránka príbehu. Nemôžem si totiž vymýšľať, iba zveličovať. Hoci v konečnom dôsledku to, čo napíšem, je skutočne pravda. Píšem to tu preto, lebo neviem, či mám skutočne pokračovať a či vás to baví. Tak mi daje vedieť. Hoci je pravda, že od začiatku tohto blogu je toto tretí príbeh s takýmito vysvetlivkami.

Celé sa to stalo, keď sme boli na lyžiarskom. Od príchodu na ubytovanie sme mali asi hodinu a pol voľno. Na túlanie sa po Starej Ľubovni až tak veľa času nebolo, takže sme sa väčšinou vybrali len do Kauflandu. A to, čo sa stalo v príbehu, sa v skutočnosti udialo hneď v prvý večer. Dohodli sme sa viacerí, aspoň siedmi, že ideme do Kauflandu, no nikto o tom nedal vedieť učiteľom, čo inak brali celkom prísne.

„Nemohli“ sme ísť po chodníku, ako ľudia, pretože spolužiak „vie, kam ide“. Tak sme sa vybrali cez zasnežené pole. Tým svetlým bodom bola pre nás tabuľa s logom Kauflandu, no nemali sme tušenia, ako dlho nám bude trvať, kým sa tam dostaneme.

Tak sme prišli k mostu. V polovici sa nezačal kývať len tak. Iný spolužiak (budúci vedec, architekt, fyzik, to-je-jedno) veľmi dobre vedel, že sa bude kývať, keď po ňom začne z celej sily skákať. A skutočne bol ten most poriadne starý a zrdzavý.

Keď sme sa už odvážnejšie a rýchlejšie vydali k nášmu cieľu, niečo nám začalo pukať pod nohami. A sneh to teda nebol. Doteraz nevieme, či sme išli po rieke alebo nie. Asi skôr nie, no určite to bola nejaká zamrznutá bažina.

Keď sme išli platiť, rovno pri pokladni stál náš (nepriateľ) učiteľ. A práve ten najprísnejší zo všetkých, ktorý nám niekoľkokrát prízvukoval, aby sme mu dali vedieť, keď budeme odchádzať. Ale nakoniec odišiel a nás si nevšimol.


Tak si skúste prečítať príbeh ešte raz aj s tým, že viete, čo sa za tým skutočne skrýva.  

Dominica

You Might Also Like

5 komentárov

  1. Tak tenhle příběh je neuvěřitelný, fakt se mi strašně líbí, jak si to pojala a napsala. Moc pěkný :)

    http://marisnovotna.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ja som ti už vtedy písala, že mne sa tie príbehy podľa zveličených skutočných udalostí páčia! Pokračuj v tom, kľudne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi sa mi to páčia, myslím, že si skvelá spisovateľka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Páčia sa mi príbehy, ktoré na prvý pohľad vyzerajú tak tajomne a je skvelé, že aj z tak ... obyčajnej (dá sa povedať) story sa dá spraviť takýto super príbeh, kde si zakomponovala tú tajomnosť. Naozaj sa mi to páčilo, píšeš skvelo! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
    Milujem takéto poviedky ♡ Tvoje písanie je úžasné, pútavé a ja potrebujem viac ♡
    A mám chuť otvoriť word a pustiť sa tiež do čohosi. Avšak takéto príbehy vznikajú inak :D
    BEELIEVIN

    OdpovedaťOdstrániť

© 2014 - 2016. All rights reserved. DominicaLand. Používa službu Blogger.