Tips for bloggers | #1

18.5.15

Vo svete blogovania ako takého sa pohybujem už asi osem-deväť rokov. Nejdem tu písať celú históriu mojich blogov, to ste si mohli prečítať tu. Je pravda, že tie prvé boli dosť oničom, no asi v roku 2010 som konečne dávala pozor aj na to, aby môj blog mal určitú úroveň. Teraz síce znova nad niektorými vecami krútim hlavou, no každým ďalším blogom som získala zopár skúseností, ktorými sa riadim aj teraz. Ešte stále sa však učím, ako sa zlepšovať. Dnes to bude fakt len zopár základných rád, ktoré sa týkajú prvého dojmu. Nabudúce pridám niečo o písaní článkov a potom o komentovaní iných blogov.


Dizajn - Keď sa rozhodnete blogovať, určite by ste mali vsadiť na prvý dojem, ktorý každý návštevník bude mať. Najlepšie je, samozrejme, začať dizajnom blogu. Mal by byť jednoduchý - úplne stačí názov blogu a nejaký popis, ale môžete sa s tým vyhrať aj trochu viac, no pamätajte si - v jadnoduchosti je krása.

Menu - V prvom rade je dobré, ak čitateľ vie, s kým má tú česť. Úplne stačí meno či prezývka, poprípade odkiaľ daný bloger pochádza. Ak chcete, môžete napísať aj niečo o sebe - aké sú vaše koníčky, prečo ste sa rozhodli blogovať alebo aké články budete na blog písať. Návštevník tak vie, aké články má na danom blogu hľadať.

Priehľadnosť a ľahká orientácia - Každý, kto na váš blog zavíta po prvýkrát, by sa tu mal hneď vedieť ľahko orientovať. A to hlavne bez problémov nájsť  - nejakú informáciu o adminovi, menovky, poprípade archív. Nie je dobré, ak máte stránku prečačkanú rôznymi blikajúcimi obrázkami a gifmi.

Pútavý názov - Je dosť ťažké vymyslieť názov blogu. A ešte aby bol aj zaujímavý. Je dobré, ak nad tým pouvažujeme dlhšie, aby nám to prešlo hlavou a nakoniec aby sme vymysleli niečo, čo nie je na každom treťom blogu. Názov by mal byť krátky, ale výstižný, je dobré, ak sa s ním dokážete pohrať, poprípade ak to sú nejaké slová, ktoré vás charakterizujú, len sú preložené v inom jazyku (napríklad vo fínčine, francúzštine - nie každý hneď musí vedieť, čo to znamená).
Môj "originálny" názov som poskladala z dvoch slov - Dominica & land. To prvé je moje meno, samozrejme, no a land má byť niečo ako krajina, takže toto je vlastne môj svet.

Dúfam, že sa vám článok páčil. Chcela by som tieto tipy pre bloggerov vydávať každý pondelok a ako som už písala, o týždeň to bude práve písanie článkov a o dva komentovanie iných blogov.


Ako ste vy prišli k názvu svojho blogu?

Dominica

You Might Also Like

7 komentárov

  1. Super typy :) Co se designu týče zastávám také názor, že v jednoduchosti je krása. Minimalistický styl, to je moje.
    Lumiere of Fashion

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Snažím sa nebyť pokrytecká, ale i u mňa robí najväčší dojem práve dizajn - ten i rozhodne, či na blogu ostanem alebo nie. Pretože ak je to iba prednastavená šablóna od bloggeru (tie, čo už sú), tak mám pocit, že blogger nevynakladá veľa úsilia do svojej stránky.
    Ja som mala už tri názvy blogu, odkedy som sa premiestnila na blogspot, ale mám pocit, že som už našla ten správny. Je to taká "prešmyčka" slova believing (veriť) - len som z takého skracovania (napríklad američania neustále skracujú tieto slovesá) dala preč posledné "g" a tiež v rámci zakomponovania prezývky - bee - doplnila jedno "e".
    Som zvedavá na ďalšie články z tejto série :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super článok a k tomu dizajnu...tento tvoj nový je fakt super! ;)
    Michelle

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Absolutně souhlasím, že první dojem, když vlezete někam na blog je hodně důležitý. Já osobně mám ráda blogy, které nejsou přeplácané a jsou hezky upravené. :) Když pak na mě bliká někde 8000 nápisů a 1000 jednorožců tak utíkám z blogu pryč. A ještě bych zmínila, že pokud někdo za každou větou udělá smajlíka, taky to nepůsobí extra hezky. Smajlíky proč ne, ale všeho s mírou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Smajlíky v článkoch zahrniem budúci pondelok do ďalších tipov, ktoré budú zamerané na písanie článkov, ale úplne súhlasím! :)

      Odstrániť
  5. No ja ti nevim, je to takove sporne :) neco jineho je mit kazde 3 mesice nekoho jineho jako chuvu a mit nekoho vice jak 2,3roky :) jenze skolka je draha, tak je tohle pro ne nejlepsi reseni :) jinak super tipy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Určitě by mě zajímalo tipy ohledně komentování jiných blogů :) Jinak určitě zajímavý článek. S jednoduchým designem určitě souhlasím, pro mě je to dost podstatné :) A název blogu jsem vymýšlela snad 4 měsíce. Už jsem měla i napsané některé články dopředu, jak dlouho mi to trvalo :D A pak jsme jednou šli s kámoškou nakupovat a všimla jsem si mikiny s názvem Holly Chic. A bylo to :D
    http://hollychicc.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť

© 2014 - 2016. All rights reserved. DominicaLand. Používa službu Blogger.